Вселенският патриарх Вартоломей беше посрещнат в катедрален храм "Св. Неделя"

Булфото
share

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това се отправи за преклонение пред гроба на българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна у нас за избора на нов български патриарх

Предстои да бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

По-късно, след избирането на новия патриарх, Вартоломей и представители на Александрийската, Йерусалимската, Московската, Грузинската, Сръбската, Румънската патриаршии, както и на Кипърската архиепископия, на Гръцката, Албанската и Северномакедонската църква, ще се включат в лития към храм-паметника "Свети Александър Невски". За първи път Вселенският патриарх ще участва в интронизацията на българския патриарх в най-новата ни история.

Водещи новини

Още новини