Водещите новини! В каква позиция е ГЕРБ – спрямо миналото НС; и как гледат на „Величие“? Руска бомба уби свои до границата с Украйна (и още…)

Getty Images/bTV/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 14 юни   

 

Борисов играе по един и същи начин. Той предлага екип от преговарящи с разбирането или ГЕРБ е водеща сила или отиваме на избори, което е ултиматум. Това каза пред bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова. 

Борисов се опитва да е лидер и на хората извън ГЕРБ. Гласувалите за „Величие" ги виждат като пародия на политиката. Пародират ги, коментира политическият анализатор и бивш министър на енергетиката Мирослав Севлиевски. 

ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малка помощ от трети - той ще изиграе ролята на ПП-ДБ. А е ясно, че набутат ли те вътре, ще те сплексат. Ако го подлъже някой - това го чака, допълни политологът доц. Петър Чолаков.

ГЕРБ е в много по-удобна позиция от предишното НС, гласувалите за "Величие" ги виждат като пародия

***


Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание.

Слави Трифонов отказа да е депутат и в 50-ото Народно събрание

***


Общо 43 сигнала са получени в София след бурята и силния вятър през нощта, 19 са отработени.

Това каза директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров. От Столичната община обявиха още, че най-много сигнали за щети са подадени от районите „Кремиковци", селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район „Подуяне" и централната градска част.

43 сигнала са получени в София след бурята

***


Дърво падна пред столичната болница "Шейново"

***


„За пореден път шофьор се прави на ватман и решава да кара върху трамвайните релси“, заяви свидетел на мелето.

От кадрите се вижда как кола е самокатастрофирала и се е озовала върху трамвайните релси.

Образувало се е огромно задръстване от трамваи, които не могат да продължат по маршрута си.

Заради проливния дъжд, който тормози софиянци от ранни зори, тапа от автомобили има по възлови булеварди.

Заради проливния дъжд: Зрелищна катастрофа в София, тапи по възлови булеварди

***


Затворени пътища, паднали дървета и изпочупени покриви след буря в Силистренско

***


„Трима руски военни загинаха след като бомба пусната от самолет от състава на  военновъздушните сили на Москва падна върху тяхна позиция в град Шебекино, в пограничната с Украйна Белгородска област", това написа базираната в Киев медия УНИАН.

„Тази нощ мощен взрив разтърси град Шебекино. Произволно пусната авиационна бомба порази наряд, обслужващ тежка огнехвъргачна система „Солнцепек“. В резултат на това загинаха трима военни от въоръжените сили на страната–агресор", добави изданието, което се позова на жители на града.

По-рано от управата на Белгородска област потвърдиха за взирва.

Руска бомба уби свои военни до границата с Украйна

***


Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. „Дейли телеграф".

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Г-7 отправи ясно послание към Путин за Украйна

***


Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква да утвърдят мисия за дългосрочна поддръжка за Украйна днес - на втория ден от срещата си в Брюксел, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Досега съюзниците координираха подкрепата си за бившата съветска република посредством неофициална, оглавявана от САЩ контактна група. Сега държавите от НАТО обсъждат прехвърлянето на отговорността на официалните структури на алианса, пише БТА.

Министрите на отбраната от НАТО се очаква да утвърдят мисия за дългосрочна поддръжка за Украйна

***


Ограничаването на глобалното затопляне значително под 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха е необходимо не само за бъдещето на планетата Земя, но и за да се предотврати изчезването на белите мечки от Хъдсъновия залив в Канада, съобщи АФП, позовавайки се на канадски учени.

Изменението на климата вече значително е увеличило броя на дните, в които морският лед не е достатъчно дебел, за да могат белите мечки да ловуват, което ги принуждава да живеят по-дълго време без основния си източник на храна.

Учените от Университета на Манитоба са разгледали въздействието на различните нива на затопляне на климата върху дебелината на летния лед в Хъдсъновия залив и съответно върху съдбата на белите мечки, които са застрашен вид. 

Ограничаването на глобалното затопляне е задължително за спасяването на белите мечки

***


 

Водещи новини

Още новини