От днес отново пътуваме с двуетажни автобуси до Долни Пасарел

Александър Киров
share

От днес, два от обслужващите автобуси по живописната крайградска линия № 3 до софийското село Долни Пасарел ще бъдат двуетажни. Линията, която е една от най-дългите в софийския градски транспорт и преминава през редица туристически забележителности бе част от тестовата програма за експлоатация на двуетажни автобуси през 2023 годниа, на база на която бяха доставени четири автобуса от Берлин. На борда е организирана и акустична информация за забележителностите, през които преминават автобусите, което е улеснение за туристите, които са избрали да използват обществен превоз вместо личните си автомобили.

Всеки от автобусите разполага с 83 седящи места, 55 от които са разположени на горната палуба. На долната пък има и възможност за превоз на 45 правостоящи пътници, както и на две инвалидни или детски колички или два велосипеда. Превозните средства са с изцяло нископодов достъп, оборудвани са със система за визуална и акустична информация, както и с музикална уредба, интегрирана към системата за гласово оповестяване. Характеризират се с много добра стабилност при вписване в криви и са много устойчиви на пътя, обяснява експертът Марио Евстатиев, който е автор на идеята за ренесанс на двуетажните автобуси в София и ръководител на звеното, което организира тяхната експлоатация.

Освен по линия 3 в делник, с двуетажен автобус може да се пътува до Банкя и парк-музей Врана в почивни и празнични дни, като двете експресни линии по тези маршрути имат обща начална точка - "двуетажната" спирка на пл. Свети Александър Невски.

През уикенда: Отново с двуетажни автобуси до Банкя и парк "Врана"

Водещи новини

Още новини