Предплащаме синята зона за един, три или шест месеца

share

Срещу карта за цялата градска мрежа на цена от 60 лв. ще се ползва и буферен паркинг, заяви Радослав Тошев, председател на комисията по транспорт към Столична община.

Вече са отворени два такива паркинга, предстои откриването на още един, съобщава Стандарт. Преди няколко месеца бе открит паркингът на бул. „Цариградско шосе”, а днес бе пуснат в употреба този на „Ломско шосе”. С пускането на третия на бул. „Джеймс Баучер” ще бъдат открити общо около 3500 паркоместа в тези буферни паркинги. Също буферен е паркингът до стадион „Васил Левски" .

"Искаме да направим възможен и трети вид плащане в зоните. То представлява възможност за предплащане. В момента за паркиране в синя зона може да се плати с талон и със SMS. Идеята е да се направи такава корекция, която да даде възможност за този трети вид плащане, осъществявано  месечно, на три месеца или на половин година. С него ще се изчисти проблемът с ползването на зоната от корпоративни клиенти и от държавни и общински агенции. Това реално ще бъде предплащане на ползването на синя зона.  Сумата за тази услуга тепърва ще се изчислява, но тя ще бъде съобразена с всички правила" казва експертът.

"Живеещите в центъра трябва да свикнат да живеят с мисълта, че автомобилът е скъп и неефективен начин на придвижване. Трябва да приемат мисълта, че да се придвижваш с частния автомобил е скъпо удоволствие и да започнат да се движат пеша и с градски транспорт", пояснява още Тошев.

Водещи новини

Още новини