Проф. Христо Матанов: Българите се прощават с пропагандата около Фердинанд

Bulphoto (архив)
share

„Българите се прощават с миналото и с пропагандата, която витаеше около втория български монарх – Фердинанд. Това няма да е лесно и ще продължи следващите десетки години. Отричането на една митология обикновено създава друга. Фердинанд е една многоаспектна и противоречива личност”. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS. 

По думите му след Съединението Великите сили не приемат България, с малки изключения. Русия предлага една много неудачна кандидатура – на грузинския княз Мингрели, който по това време живее в Париж, продал е княжеството си на Русия. Наричат го Парижки булевардиер, който явно е неподходящ за българския престол, каза историкът. 

Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в криптата на двореца "Врана"

"Делегацията, която пътува в Европа, се спира на австроунгарския поручик Фердинанд Сакскобургготски, може би заради неговото потекло и заради неговата научна дейност. Заедно с брат си, преди да бъде избран за български княз, той пътува до джунглите на Амазония. Издава три тома с материали по ботаника, орнитология. Той внася операта, жълтите павета, първият автомобил. Той е първият монарх, който се вози на самолет – две години преди българите да използват самолета за участие в Балканската война", обясни проф. Матанов.

Водещи новини

Още новини