Би трябвало да се гледат делата, а не да се слушат думите, но „тука е така“, обичаме цирка

Булфото/Novini.bg
share

Да се коментират неща, извън обсега на здравия разум, е безплодно, но се оказва, че в България това е не само професия, но и политическа кариера. 

Тоест? Тоест, безплодно е да коментираш дали, ако глътнеш златния пръстен на баба ти, ти самият ще станеш от злато; или да коментираш дали буцата пръст може да се превърне в златно кюлче. 

Не е само загуба на време, но срива имиджа ти пред всеки, който те види и чуе да се занимаваш с подобна щуротия. 

В България обаче неотдавна един „депутати“ предлагаха да се направи парламентарна комисия, която да разгледа опасностите от пръскането с кемптрейлс. Обяснението беше, че – дали я има или не, опасността притеснява хората и трябва да се направи комисия, за да се разбере има ли я опасността или не…

Всички знаем, че направи ли се комисия – мачът вече е свирен – всички ще са убедени, че опасността Е истинска (защо  иначе ще правят комисия!). 

Та, както казахме – тук тази тъпотия е база за политическа кариера. 

И дадеш ли им от вниманието си – ставаш им съучастник (щеш не щеш…!); ако пък не им дадеш от вниманието си – ще те заклеймят; ще кажат: щом не отрича, значи е вярно. 

С други думи, започнеш ли да обясняваш, че една лъжа е лъжа, те заклеймяват: айдееее, влезе в обяснителен режим, ясен си ми, щом взе да се обясняваш. 

Ако премълчиш пък – „мълчи, не отрича, значи е вярно“.

Помните ли „парапетите“? Върнаха я тая история в битката за кокала… в предизборната борба, исках да кажа. Явно не е останало време за нови сказки. 

Разбира се, това не е опция за политически тарикатлък там, където публиката е разумна и образована, но…

Както и да е. Мисълта ми беше за нашата реалност. Нещата са каквито са. Тук за някой да каже за друг, че му е седял в скута, е предизборна кампания; за трети да говори, че той е направил този или онзи такъв или онакъв – също. 

По принцип, би трябвало да се гледат делата, а не да се слушат думите, но „тука е така“… Тука сме други, тука обичаме цирка. 

Гледам, че са извадени и по-миризливи номера – сега някои боклукчии задръстват движението за София, за да може да се намрази новото управление, което е от една определена коалиция, че да рефлектира върху имиджа им на идващите избори. Всяко задръстване сега се открива от едни анализатори – като някакво ново преживяване; по време на предишните управления задръствания не е имало. 

Но да не задълбаваме в излишни негативизми; да гледаме на позитивното. 

Какво стана с пенсиите? Поне няма да се опитат да не ги увеличат, нали? Какво? Опитали са се…? 

Е, поне областната управителка, дето бутна фигурите на МОЧА, няма да я махнат… Какво? Махнаха я? Вяра Тодева? Но пък поне пътната карта за тръбата намериха…? Е-е-е-е, едно поне е сигурно – няма да се опитат да опетнят името на България международно, като например клекнат на Вучич и путин за клането в Сребреница да гласуват… Какво? Какво са се опитали да накарат Лъчезара Стоева да направи…?

Е, добре де… поне не говорят как всичко зависи от тях и как те разпределят постове и порции…

Какво казвате? Евтини номера? Да не им обръщаме внимание? Да не се натоварваме? Е, да. То тук – по избори – се ходи за гъби – за релаксация, да не се натоварваме. А колкото до „евтиното“ на номерата… да, евтини са, защото милиардите, които загубихме през годините, звучат много „евтино“, да. Ама нищо де – седнете да почакате малко за детска болница и за повишение на пенсиите и заплатите. Само не затаявайте дъх в очакване… 

А, да – и още нещо полезно (защото идват избори, не за друго…): как да разпознавате психопата? 11 признака:

1. раздуто чувство за самооценка;
2. патологичен лъжец;
3. манипулира околните и постоянно лъже, често си противоречи, но не спира да лъже и тогава, просто настоява на тезите си, колкото и да са противоречиви; 
4. липса на разкаяние и съжаление;
5. липса на всякаква емпатия; 
6. слаб контрол над поведението;
7. импулсивност;
8. безотговорност;
9. обидчив нарцис;
10. иска всички да го харесват и обичат;
11. отмъстителен.

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини