Специалните сили на България и на САЩ завършиха съвместно учение

Novini.bg/Canva
share

Успешно е приключила поредната съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ, това съобщават от Министерството на отбраната. Това е поредното учение на Специалните сили за тази година.

Българските и американски военни са тренирали специална операция за освобождаване на заложници. Акцент са били тактически действия в градска среда и затворени пространства. От Съвместно командване на специалните операции посочват, че станалите традиционни през последните години съвместни подготовки "допринасят за постигане на пълна оперативна съвместимост с партньорите от Силите за специални операции на САЩ".

Последното голямо учение на българските специални сили приключи през март. Тогава на полигона "Црънча" тренираха военни от специалните сили на България, САЩ и Румъния, както и сили на Грузия, Гърция и Германия, като част от Силите за специални операции в Европа.

Преди близо година Румъния и България подписаха писмо за намерения за съвместно изграждане на Регионално командване на компонента за специални операции в рамките на срещана на НАТО във Вилнюс.

Преди дни от София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че една от ключовите теми през юли на срещата на върха във Вашингтон трябва да се разработят нови планове за отбрана и да се гарантира, че НАТО има необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране

Водещи новини

Още новини