Росен Плевнелиев: Нека се поучим от историята и да се отнасяме с достойнство към нашите лидери

Novini.bg
share

Нека не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим у нас гробът на цар Борис Трети в Рилския манастир беше тежко поруган, а костите му – разхвърляни в деретата край манастира. Това, което наблюдаваме в момента, е обратното. Това е, което една интелигентна държава и нация трябва да прави. Гордея се, че днес съм тук на тази церемония. Благодаря на всички, показващи този европейски, демократичен, хуманистичен, чисто човешки подход към историята ни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) пред журналисти.

Той присъства на траурното шествие в парк „Врана“, където бяха пренесени тленните останки на цар Фердинанд I.

„Фердинанд заслужава да получи своята обективна оценка. Истината е, че не едно или две поколения политици се обясняваха на негов гръб за една или втора национална катастрофа, но много хора си измиха ръцете навремето, за да не носят своята отговорност. Не само той е човекът, който трябва да носи отговорността. Нека се поучим от историята, да я пазим такава, каквато е, както и да се отнасяме с достойнство към нашите лидери“, уточни той.

С траурно шествие пренесоха тленните останки на цар Фердинанд до Двореца "Врана"

Като най-силната черта на Фердинанд Плевнелиев посочи: „Безспорно неговата смелост да се противопостави на волята на руския император и на другите сили и да допринесе за нашето българско съединение."

Водещи новини

Още новини