Какво трябва да знаем за обезщетение от застрахователи при природни стихии?

Bulphoto/архив
share

Различните застрахователи имат различни условия за реда на описване на щетите при природни явления и всеки потребител трябва да прочете внимателно полицата си. Това обясни пред БНТ Нина Колчакова - ген. секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

"При потопен автомобил след буря например е добре да се направи снимков материал. Някои застрахователи обаче искат и личен оглед на колата. Важно е да отбележим, че само застраховката "Каско" може да покрие щети при такива явления при автомобилите, не задължителната застраховка "Гражданска отговорност", тя не играе", каза още Колчакова.

По думите ѝ няма конкретни срокове за изплащане на обезщетението от застрахователя, а и редът за ремонт на автомобилите е различен - някои настояват това да се случи в определени сервизи, а при други е въпрос на избор на клиента.

Каква е равносметката след силната буря в София?

Проучване на асоциацията показва, че ако миналата година българите са били склонни да похарчат 80 лв. за годишна застрахователна премия за домашно имущество, тази година сумата е около 150 лв.

"Има леко повишение на интереса, но като цяло в България сме на едно от най-ниските нива в по застраховане на домашно имущество в сравнение с всички наши съседни държави, които имат подобен климат и подобни природни явления", допълни Колчакова.

Водещи новини

Още новини