Каква е равносметката след силната буря в София?

Bulphoto/архив
share

Над 230 сигнала са получени след пороя с градушка, който се изсипа над София вчера.

Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Няма сигнали за бедстващи хора.

Екипите на пожарната са били извикани основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“. Отводнени са и обществени сгради и основни пътни артерии в София, които бяха наводнени от поройния дъжд.

Мъжът, който беше ударен от мълния, е без опасност за живота, но е с изгаряния, съобщиха от болницата, информира БНТ.

Мълния порази 30-годишен мъж в "Младост"

От НИМХ предупреждават, че и за днес е обявен жълт код за опасни валежи в 13 области. Жълт предупредителен код за обилен валеж и гръмотевични бури е обявен за София област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Ловеч.

Жълт код за интензивни валежи е издаден и за четвъртък

 

На територията на София обстановката е нормална. В момента работим за отводняването на една сграда в район "Триадица". Градският транспорт върви нормално. Всички над 230 сигнала за завирени участъци, наводнени детски градини, читалища, подлези - бяха обработени заедно с екипите на "Пожарна безопасност". В момента са обработени над 45 сигнала от Дирекция "Аварийна помощ и превенция", така че за момента всичко е спокойно. Без електрозахранване има само два трафопоста с много малко абонати, които ще се възстановят", каза Красимир Димитров, директор на Дирекцията "Аварийна помощ и превенция" в СО.

Отводнен и измит тази нощ е транспортният подлез преди спирката "Света Анна" по бул. "Цариградско шосе" и движението по него е пуснато.

"Нивото на реките пада и ги наблюдаваме. Нивата им се вдигнаха вчера над 1,8 м. Повечето шахти са почистени, но при градушката листната маса влиза към дъждоприемните шахти", обясни още Красимир Димитров.

Водещи новини

Още новини