Представиха репродукцията на ръкописа "За древността на бащината земя и за българските дела"

Булфото
share

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела", който е първият исторически трактат, посветен на България беше представен в Гербовата зала на президентската институция. 

Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници.

В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество, информират от прессекретариата.

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана.

Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. д-р Лилия Илиева през 2017 г. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека "Естенси Университария" в гр. Модена, където се съхранява от 1887 г. до днес.

България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев и със съдействието на държавните власти в Италианската република, на ръководството на Галерии "Естенси" и на община Модена.

Петър Богдан е безспорен феномен на своето време, каза президентът Румен Радев по време на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан.

Днес с особено вълнение се докосваме до делото на Петър Богдан, посочи държавният глава, цитиран от БТА. 

Водещи новини

Още новини