Регионалната здравна инспекция е направила проверка на детските млечни кухни в Кюстендил и Дупница.
Здравният експерт Гюлка Джабирова разкри, че по време на проверката децата, обхванати в млечните кухни варира от 200 до 253. Проверката е установила, че храната е съобразена с потребностите на децата в яслена възраст от 10 месеца до три години и включва нужните хранителни вещества и енергия, поясни Джабирова пред "Фокус". По думите й наредбата за физиологичните норми за хранене на населението и принципите на здравословното хранене включват всички изисквания към детските млечни кухни. От проверката е станало ясно, че няма повтаряемост на ястията в десет поредни дни. Освен това в менюто са включени продукти от основните групи храни, а порциите са с по-голям грамаж от необходимото. Средният енергиен прием е над препоръчителните енергийни потребности.
В детската млечна кухня в Дупница се предлага само пилешко месо и липсва разнообразие. В кухнята в Кюстендил пък е открито, че почти не се предлагат пресни плодове, тъй като родителите са отказали получаването на плодове с мотива, че сами си набавят такива.
И в двете кухни е установено, че хранителният прием на пълноценен белтък, общи мазнини, общи въглехидрати и общ белтък е в препоръчителните интервали за деца между 1 и 3 години.
Провериха детските кухни в Дупница и Кюстендил
- 28.08.2012 | 20:04
- 925