2,5 млн. лв. за реставрацията на Паметника на Съветската армия, поиска областният управител на София

Булфото, архив
share

Областният управител на София Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени 2,5 млн. лв.  за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент Паметника на Съветската армия.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Тя е изпратила писмо до служебния премиер  Димитър Главчев. Паралелно е внесен и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите в Музея на социалистическото изкуство. 

"Във връзка с по-рано провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия", разположен в Княжеската градина, областният управител изпрати и писмо до министър-председателя на  Димитър Главчев за увеличаване на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Областна администрация област София през 2024 г. Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2 548 000 лв. В това число с включени 10% непредвидени разходи", пишат още от областната управа.

ВАС поряза и "Възраждане" за демонтажа на МОЧА

В него тя напомня, че на 9 март миналата година СОС възложи на кмета да поиска от държавата от да премести монумента. На 12 декември пък започна демонтажът и им, като само за седмица те бяха свалени. Постаментът, на който стояха, няма да бъде премахван докато не се вземе решение какво ще е бъдещето на околното пространство в Княжеската градина.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Водещи новини

Още новини