Митрофанова видя "огромна провокация" на опелото на патриарх Неофит

БТВ
share

Сред присъстващите на опелото на патриарх Неофит днес бяха и посланиците на Русия и Украйна, както и престоятелят на украинската православна църква. Неговото присъствие стана повод и за остри реплики между Москва и Киев.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

Скърбим заедно, заяви посланикът на Русия у нас, прекрачвайки прага на храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ", заяви Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България.

Наред с това обаче, дойдоха и обвиненията. Заради присъствието на предстоятеля на Украинската православна църква Епифаний на опелото.

"Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската", заяви Митрофанова.

Погребаха патриарх Неофит до екзарх Йосиф

"Дойдох, за да изпратя патриарх Неофит по пътя му към Царството небесно", отговори митрополит Епифаний. Пред БТВ той посочи, че е получил покана за опелото и коментира обвиненията от руския посланик: "За тях това е много болезнено, когато нашата украинска православна църква влиза на международно равнище и има комуникация с другите православни църкви".

"Руската православна църква използва в своите цели руската църква. Виждаме какви последствия носи идеологията на руския мир. Държавата агресор се опитва да заличи нашата държава и нашата църква. Но ние сме духовно силни и ще победим", коментира още митрополит Епифаний.

По време на траурната церемония митрополит той не служи заедно с другите духовници.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

Водещи новини

Още новини