Маргарита Попова остана без микрофон на Шипка

булфото
share

Вицепрезидентът на Република България присъства на тържествата по случай 135-та годишнина от Шипченската епопея на връх Свети Никола.

На тържествената церемония присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, дипломати, политици, представители на местната и държавната власт. Паметникът беше “охраняван” от Националната гвардейска част, а гвардейският оркестър изпълни националния химн и всички протоколни маршове.

Старозагорският митрополит Галактион, чието задължение е да извърши служба в памет на загиналите войни в костницата на Паметника на свободата, не се появи. Не е ясно защо той не е пожелал да свърши това, което е правил няколко години подред.

По време на словото на вицепрезидента Маргарита Попова националната телевизия, която единствена излъчва подобни официални събития и претендира, че го прави изключително добре, пак сгафи. Зрителите на БНТ не можаха да чуят почти нищо от речта на вицепрезидента, тъй като по средата микрофоните буквално спряха и звукът секна. Едва се чуваше слабият глас на Попова без микрофон, старателно заглушаван от пращене и смущения.

Попова подчерта значимостта на Шипченската епопея, както и на всички по-големи битки в новата българска история. Тя направи връзка между героичното минало и европейското бъдеще на България. Малко хора успяха да чуят умело вплетените в речта й цитати от Вазовото “Опълченците на Шипка”.

Вицепрезидентът и официалните лица поднесоха венци и цветя на паметника, последвани от стотиците ентусиасти, изкачили върха. Литургията в памет на загиналите отслужиха габровски заместници на Галактион.

Както и миналата година, дружество “Традиция” представи възстановка на шипченските боеве. Дошлите на живо да уважат честванията имаха възможността да я гледат, но на зрителите на БНТ беше представена “част от възстановката” – няколко кадъра на хора с автентични униформи и оръжие.

По повод отбелязването на годишнината от боевете при Шипка Инициативният комитет за честванията организира състезание по скоростно изкачване на стъпалата до върха, които са 890 на брой.

Коментаторът Андрей Захариев също не пропусна да се изяви. Очевидно незапознат с протокола, той продължи да обяснява на зрителите какво виждат дори след като започна изпълнението на националния химн. Чу се как някой му кресна в слушалката: “Млъквай!”
 И той набързо завърши изречението си. При изпълнението на следващите маршове се усещаше колебанието му да продължи коментара си, явно очаквайки инструкции къде може да се приказва и къде не.

Водещи новини

Още новини