Водещите новини! Върховен командващ на НАТО е в България; започнаха мащабни учения в Норвегия. Предполага се, че изчезналата Ивана е извън страната (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 7 март   

 

Във фокуса на разговорите ще бъдат въпроси от взаимен интерес, свързани с процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбраната и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията е в България

***


20 години от присъединяването на България към НАТО и националния празник на страната ни отбелязаха в Капитолия, предава БНТ. 

По повод двете събития на тържествена церемония в известната библиотека на Конгреса във Вашингтон се събраха дипломати, военни, политически и културни представители на двете страни.

Посланикът на България Георги Панайотов приветства гостите като изтъкна важността на свободата за двете исторически дати за България, които отбелязваме през март.

20 години от членството на България в НАТО отбелязаха в Капитолия

***


Около 20 000 войници от 13 държави започнаха мащабни учения в Далечния север на Европа, за да се защитят от хипотетична атака на територията на НАТО, предаде ДПА.

Войски на НАТО започнаха мащабни учения в Норвегия

***


„Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг“. 

Това каза върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България.

„Приемането на бойна група на НАТО на територията на България, приносът на страната ни към мисията KFOR и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата на България за Украйна са доказателство за ангажираността на страната“, каза генерал Лавин.

Главнокомандващ на НАТО: Приносът на България към Алианса е от решаващо значение

***


Мария Габриел: България има ключова роля за опазване на външните граници на ЕС

***


Санкционните мерки ще включват 35 лица и две образувания, според проект на предложението, видян от агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

ЕК предлага допълнителни санкции срещу Русия заради смъртта на Навални

***


Предполагам, че полицията е стигнала до извода, че Ивана е извън страната. По тази версия се работи от самото начало“. Това заяви в ефира на bTV кметът на Дупница Първан Дангов във връзка с прекратеното издирване на терен на 17-годишното момиче. Той уточни, че все още няма официална информация от МВР.

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22 февруари, когато родителите ѝ съобщиха в полицията в града, че не се е прибрала. Няколко дни по-късно тя беше обявена за общодържавно издирване.

Предполага се, че изчезналата Ивана е извън страната

***


„Подобряването на организацията на движението на ключови кръстовища е приоритет за нас. Едно от най-натоварените и проблематични кръстовища е това на бул. „Черни връх“ и бул. „Филип Кутев“. За него бяхме получили най-много оплаквания и сигнали“.

Терзиев се похвали с реорганизация на трафика в София

***


„Президентът не ни е виновен - виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза“.

Борисов: ПП-ДБ за толкова неща не си спазиха обещанието, сега решиха да го спазят за оставката на 6 март

***


Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред. 

Това се казва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, предаде Ройтерс.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година и сега е напът да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към Алианса миналата година, се казва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва. 

Докладът е изготвен от  Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.

Доклад: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да продължи да воюва в Украйна

***


Най-малко петима души са загинали при руска атака срещу Одеса, в момент, в който в града на посещение беше гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

По информация на гръцки медии, едното от попаденията е било само на 200 метра от кортежа на Мицотакис.

Няма пострадали от гръцката делегация.

Според руското министерство на отбраната е поразен хангар, в който е имало морски дронове. Киев не е коментирал информацията.

Пет жертви на руска атака срещу Одеса

***


Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството, заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на парламента в Пекин, цитиран от Ройтерс.

Китай ще укрепва приятелството с Русия

***


 

Водещи новини

Още новини