Адм. Ефтимов: Днешната среда на сигурност е най-непридвидимата от времето на Студената война

Булфото (архив)
share

Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на втория ден от тазгодишната конференция на началника на отбраната.

„В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните-членки“, добави той.

Вчера пред журналисти адмиралът отново посочи, че инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото.

Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и национална сигурност и отбрана, каза адмирал Ефтимов.

„Най-важната и фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Искам да припомня, че преди чл. 5, стои чл. 3. В него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора държавите-членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение“, обясни адмиралът, цитиран от БТА.

Емил Ефтимов: Трябват ни 2,5% от БВП, за да наваксаме с модернизацията

В тази връзка началникът на отбраната е избрал и темата на конференцията: „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана“.

Гост на конференцията е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.  

Началникът на отбраната представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. 

Водещи новини

Още новини