Фестивал на киното в Русе

share

В програмата на 74-ия Световен конгрес и фестивал на УНИКА /организация на любителското, студентското и нискобюджетното кино с некомерсиална цел/ са 162 филма от 37 страни от четири континента. Това съобщи директорът на фестивала инж. Владимир Илиев, председател на Националната федерация "Алтернативно кино".

Форумът ще се състои от 25 август до 1 септември в Русе. В основния конкурс са 132 заглавия. Останалите 30 са в конкурса "Световна минута" - за едноминутни филми. Всяка страна има право на програма от един час. Обикновено филмите са с продължителност между пет и 15 минути. България участва с пет филма - две анимации на студенти от НАТФИЗ и три любителски филма - документален, игрален и мейкинг.

Наградите - златен, сребърен и бронзов медал, ще присъди седемчленно международно жури с председател Кийс Терфорт от
Холандия. Българският представител в журито е режисьорът Станимир Трифонов. Очакват се над 200 участници от 22 страни. За първи път - по идея на българските домакини - фестивалът ще започне с шествие на делегациите с национални знамена и носии.

Форумът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Националния филмов център, община Русе и спонсори. УНИКА е основана в Холандия през 1930 г. Всяка година различна страна е домакин на традиционния фестивал и конгрес.

Водещи новини

Още новини