ЕК изисква 53% от отпадъците да са рециклирани, у нас е така, но само по документи

бТВ
share

Целите на Европейската комисия са 53% от отпадъците да са повторно използвани за рециклиране. У нас в момента по документи го изкарваме толкова, но реално за последните няколко месеца заводът е отделил не повече от 1 до  2%. Това каза в интервю за "Лице в лице" Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода за третиране на боклуци в София.

Той е категоричен, че има смисъл от разделното събиране на отпадъци и именно то е в основата на реалното функцониране на всяка система за сметосъбиране и сметоизвозване. "Младите хора имат съвсем различен поглед - те знаят и искат да го направят. Там трябва да се работи. Ще има проблеми и трудности, но направлението е това", добави той.

Савов каза още, че количеството на разделно събрани отпадъци трябва да бъде "драстично увеличено", а също и броят на контейнерите, използвани за целта. 

Одитът на завода за отпадъци на София ще приключи в началото на януари

Част от проблемите със завода за боклуци в София са свързани именно с това. "Има и изхвърляне на строителни материали и пепел. Голяма част от съоръженията за RDF гориво не функциоират. Единят от сепараторите на втора линия не работи от февруари 2023 г. Повреден е и не е ремонтиран, няма доставка за ремонт. Там може и без него, но качеството на RDF ще бъде с примеси на алуминии, съответно в RDF-а, който трябва да бъде подаден към циментовите завод, се намират кенчета от алуминий и заводите не искат да приемат този продукт. Вследствие голяма част от RDF-а се депонира на самото депо", обясни Савов.

Водещи новини

Още новини