Георги Харизанов: Създава се изкуствен конфликт между транспортния сектор и тол системата, от който се възползват некоректните

бТВ
share

Нашата тол система – купили сме си най-доброто възможно оборудване за този тип системи и то от най-добрата възможна компания на света. Направеното е на световно ниво. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в ефира на бТВ.

"Освен чистото монетизиране, тол системата има страшно много други технически възможности. Камерите на тол системата могат да засичат моментна скорост. Системата има над 100 кантара, сложени на тайни точки из страната, и да установяват кога има претоварване на товарните автомобили. Има метеостанции, които мога да измерват в реално време температурите на въздуха и на асфалта, за да се затварят определи отсечки, например при опасно високи температури. По регистрационен номер може да се засича кой автомобил се движи без гражданска отговорност, кои автомобили не са минали ГТП и не са платени глобите“, обясни той.

Най-предпочитани от шофьорите през 2023 г. са годишните и седмичните е-винетки

За кантарите Харизанов уточни: „Всичко е монтирано, там е, но БИМ не лицензира кантарите например. Мотивът е много интересен – некоректни превозвачи и желанието на някои хора да няма контрол на теглото. Има внесени документи, но институциите не си говорят и се чака от години. По дипломатичен начин се бойкотира процесът.“

Според него се създава изкуствен конфликт между транспортния сектор и тол системата, от който се възползват некоректните. „Липсата на контрол позволява изтарикатяване. Някой би казал, че може да има съпротива и в редиците на МВР, защо не? Дигитализацията и случващото се по банков път иззема терен и функции от полицаите, които се крият в храстите с палката“, допълни той.

„Тол системата е третата по големина приходна агенция, която няма правомощия. Тя трябва да бъде извадена и обособена като звено – мястото ѝ е или в Министерството на финансите, или в Министерски съвет. Тя е забита сега като девета глуха в АПИ. Имам уверението на Николай Нанков и Божидар Божанов , че ще има промени, за да се въведат тези функционалности. Сгрешена е и ценовата политика – транзитно преминаващите минават, без да се глобяват. Продаваме магистралите си без пари на транзитния трафик“, категоричен бе той.

Водещи новини

Още новини