Виена е градът с най-високо качество на живот, София е извън топ 100

Pixabay
share

През 2023 г. класацията на американската консултантска фирма "Мърсър" на десетте града, осигуряващи високо качество на живот, включва седем локации в Западна Европа, две от Тихоокеанския регион и една в Северна Америка. На първо място измежду тях за поредна година е Виена.

Цюрих е първи подгласник на Виена, следван от Оукланд в Нова Зеландия, а Копенхаген и още един швейцарски град - Женева - оформят челната петица. През 2023 г. Виена оглави класацията за най-добър град за живеене и на "Икономист".

Основана през 1945 г. и с офиси в повече от 40 държави, централният от които е в Ню Йорк, "Мърсър" предоставя предимно консултантски услуги за човешки ресурси и финансови услуги. Компанията оперира в повече от 130 държави и е едно от четирите оперативни дъщерни дружества на глобалната фирма за професионални услуги "Марш Макленън".

Виена - градът, предлагащ най-доброто качество на живот

 

Класацията на компанията за качество на живот отчита различни фактори като политическа стабилност, здравеопазване, образование, инфраструктура и социокултурна среда.

Германия заема предни позиции в класацията за 2023 г. с няколко града: Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф са съответно на шесто, седмо и десето място. Тези градове са известни със своя икономически просперитет, ефективен обществен транспорт и културни предложения, отбелязва "Мърсър".

"Всеки град има своя уникален чар и предимства, което прави Европа разнообразен и привлекателен регион както за жителите, международните служители и посетителите", казва се още в официалната публикация на компанията, в която е поместен списък с 250 града, подредени низходящо по критерия качество на живот, пише "Дневник".

София е поставена на 125-о място, а Букурещ - 14 позиции напред. Непосредствено пред София е Банкок, а зад българската столица - Пекин. Букурещ е в компанията на южноафриканския град Дърбан и делящите си 112-о място Нумеа - в Нова Каледония, и столицата на Бруней - Бандар Сери Бегаван.

Πycтaтa дъpжaвa: Зaщo Нова Зеландия е 80% e нeoбитaeмa, въпpeĸи пpeĸpacнитe ycлoвия нa живoт?

За тихоокеанския регион Оукланд, Нова Зеландия, претендира за трето място, подчертавайки изключителното си качество на живот. Градът осигурява на жителите висок стандарт на живот, стабилно здравеопазване и динамична културна сцена. За Австралия Сидни си осигурява 9-о място със своите световноизвестни забележителности, процъфтяваща икономика и разнообразни възможности за начин на живот, които допринасят за най-високото качество на живот.

Столиците на Румъния и България, чиито вътрешни министри Каталин Предою и Калин Стоянов проведоха по-рано днес тристранна среща с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер за членството им в шенгенското пространство, са единствени градове от всяка от тях в топ 250 на "Мърсър".

Топ 10 на "Мърсър" за 2023 г. изглежда така:

Виена - Австрия

Цюрих - Швейцария

Оукланд - Нова Зеландия

Копенхаген - Дания

Женева - Швейцария

Франкфурт - Германия

Мюнхен - Германия

Ванкувър - Канада

Сидни - Австралия

Дюселдорф - Германия.

Водещи новини

Още новини