Сестра на моряк от кокаиновата афера: Никой не е получил заплати

share

Разчитам държавата да помогне на нашите моряци, задържани в Испания. Не трябва да си оставаме хората в чужбина, обвинявайки ги за нещо, което не са извършили. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Лилия Станева, сестра на един от арестуваните - помощник-механик Юлиян Петров. Добре е, че акцията по следене на плавателното средство е била съвместна операция с нашите служби за сигурност, които знаят кой кога се е качил на злополучния кораб.

Станева разказва, че от външно министерство са обещали да се свържат с нея, за да й кажат какво е състоянието на брат й, но досега никой не я е потърсил. Откакто се е случил инцидента, тя не е имала контакт с него. В момента мъжете са в изолатори и нямат възможност да се свържат с близките си, допълни тя.

Юлиян Петров е бивш военен и опитът му като моряк е предимно в такава служба. На кораба "Дръзки" е бил механик. Преди две години е напуснал и е записал магистратура. Досието му е чисто. Той е тръгнал на 25 май, за да се качи на кораба, и не е бил на борда от началото на курса.

Сестрата на заловения моряк разказва, че "Бургас 3" е предишното име на кораба „Св. Николай“. Тази промяна се наложила преди няколко месеца, тъй като собственикът дължал много средства на доставчици и корабни такси, така че прекръстили плавателното средство, за да могат безпроблемно да преминат проблемите зони.

Преди брат ми да започне работа там, не знаехме, че фирмата се е занимавала с незаконна дейност. Знаехме единствено, че забавят заплатите, разказва Лилия. Досега той не е получил възнаграждение за труда си. И другите моряци от месеци не са получавали заплати, но не могат и да слязат от кораба, защото той не е акостирал на пристанище въобще.

По разказ на мъжа, корабът е бил във водите на Латинска Америка, но хората не са слизали на суша. Те са били само в открити води и не е акостирал на пристанище. Лилия обясни, че брат й е бил спокоен, когато е бил на борда на кораба. Не е видял товарене на кораба. Не е споделил нещо, което да го мъчи.

Според мен шефът на фирмата Дойчин Дойчев носи голяма вина за случилото се, каза Лилия и допълни че, е учудена, че толкова късно са го арестували.

Брат ми не познаваше никой на кораба преди да се качи на него. Уговорката беше, че той ще си дойде в края на юли за ремонт. След това се оказа, че ще е август, каза Лилия.

Жената сподели, че арестуваният моряк очаква дете в началото на януари.
 

Водещи новини

Още новини