Удариха незаконната търговия с дърва за огрев

share

Горските инспектори от Пазарджик удариха първите незаконни количества дърва за огрев, съобщава Стандарт. Треската за снабдяване на населението с топло кипи с пълна сила, а всеки ден цените се вдигат и вече има нарушители, обявиха от регионалната дирекция по горите. Техни служители вече са засекли голямо количество кубически метра дърва за огрев, на които не личи номерът на марката.

На предоставените превозни билети също не се чете нейният номер. Инспекторите са съставили констативен протокол и два акта за установяване на административни нарушения, а дървата са задържани. Акциите се засилват заради голямото търсене на дърва, тъй като в Пазарджик няма топлофикация, коментираха служители. Само през миналия месец специализираното звено "Горски инспектори" са извършили 199 внезапни проверки.

Разкритите нарушители са санкционирани с 18 акта, но сега за първи път има по-крупно нарушение. Вече са конфискувани товарен автомобил и ремарке с неизрядни документи, както и кочани с превозни билети и дневници за постъпила преработена и експедирана дървесина. В същото време в горските стопанства цените на дървата за огрев достигнаха 80 лева за кубик, а кметовете на населените места водят битки за социалните доставки на топлото за домакинствата.

Пример е Батак, откъдето питат как може едно домакинство да оцелее с 2 ии 3 кубика дърва през тежката зима във високия район. Отговорът на съдбоносния въпрос за намаляването на дървата за местното население дадоха от Южно-централното държавно горско предприятие. Вече е разпоредено завишаване на доставките за община Батак, обяви директорът на горското предприятие инж. Ботьо Арабаджиев.

Водещи новини

Още новини