Икономисти: Чака ни нов ценови шок с тока

share

През последните три години натрупаната инфлация е 7,3%. Това заяви икономистът Владимир Каролев. За сметка на това има 25% увеличение на доходите извън пенсионния сектор. През последната година юни-юли 2012 инфлацията е 2,6% като сега има ръст на инфлацията заради скока на тока и горивата, каза Каролев.

Той прогнозира и драстично повишение на цените на електричеството до края на тази година заради сгрешената зелена компонента. С последното увеличение няма да се стигне до покриването на преференциалните цени за зелена енергия, прогнозира финансистът. Драстичният скок от 13% е заради забавянето на актуализацията на цените. Последното увеличение беше направено през 2008 г, припомни Каролев.

Той определи замразяването на цените за три месеца катодив популизъм. Според Емил Хърсев мярката може да се сравни с ефекта на ластика. Само за година основните храни са поскъпнали с 20% като причината е сушата в САЩ, наводненията в Южна Америка и проблемите с реколтата в Украйна. Не мога да си представя какво ще се случи с храните когато китайците и индийците започнат да ядат повече месо, каза Хърсев. Той прогнозира и допълнително повишение на цените на стоките заради резкия спад на износа от Китай. Това ще се случи след три месеца, убеден е икономистът.

По отношение на българските производители двамата се обединиха около мнението, че един от най-сериозните проблеми е свързан с модела на субсидиране. Той даде пример и за субсидиите, които в Дания получават производителите на малини – 6 евро на килограм. В България не получават нищо, каза Каролев. Той препоръча да се насочат усилията и към използването на запустелите земи.

Водещи новини

Още новини