400 бебета са родени през 2010 г. по метода ин витро

Интернет
share

400 бебета са се родили след зачеване ин витро, финансирано от Фонда за асистирана репродукция тази година.

Към момента 300 са осъществените бременности с негова подкрепа, отчете министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов вчера.

От януари досега фондът е отпуснал средства за 1356 зачевания. Занапред всяка кандидатстваща двойка за подпомагане от него може да провери дали е одобрена на сайта на Фонда за асистирана репродукция, който е ww.far-bg.orgwww.far-bg.org. В него жените не само могат да получат повече информация за условията за финансиране, но и онлайн да проверят докъде са стигнали документите им.

Това става чрез въвеждането на входящия номер на подадените от тях молби. Благодарение на онлайн регистъра на процедурите ще се подобри и контролът над тях и над средствата, които дава държавата.

Фондът за асистирана репродукция беше създаден през 2009 г. Досега в него са подадени 12 282 молби за финансиране и са извършени 7000 процедури. Броят на бременните жени е над 2000, а родените деца вече надвишават 1000. Той плаща до 5 хил. лв. за един опит ин витро. Всяка одобрена жена има право на до три опита. Максималната възраст за финансиране във фонда е до 43 години.

Водещи новини

Още новини