Нотариусът, подписал нотариалния акт за собствеността на Руската църква: Правен казус няма, има политика

Булфото, архив
share

Приемам случая само като политически, а аз нямам нищо общо с политиката, нито с политически сили, нито към чужди държави. Българин съм и приемам работата, която извършвам, като достатъчно отговорна, за да влагам всичките си усилия в нея. Това коментира пред “24 часа” нотаруис Иван Дахтеров, който през 1997 г. е подписал констативния нотариален акт за собствеността на храм “Св. Николай Мирликийски”.

След експулсирането на архимандрит Васиан Змеев и другите двама служители в Руската църква тя беше заключена. Последваха протести, остри политически реакции и спор чий е храмът и кой има право да служи в него.

В сряда депутатите Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев изпратиха сигнал до главния прокурор, за да провери дали има престъпление в случая.

Тивериополският епископ Тихон: Казах на Васиан, че всички са от КГБ, той се стресна

“Подадохме сигнал до прокуратурата за собствеността на Руската църква. Според нас дори не е руската държава. Актувано е за руското посолство, правоприемност от царска Русия. За нас това звучи абсурдно, но само прокуратурата може да се произнесе. По досието липсват документи за собствеността. Според нас има престъпление от нотариуса, издавайки този акт. Надявам се прокуратурата да иска разваляне на този нотариален акт, за да се върне собствеността на българската църква”, каза тогава Делян Пеевски. 

Винаги съвестно изпълнявам задълженията си по закон. Така е било и в този случай, коментира в отговор обаче нотаруис Иван Дахтеров.

След сигнала до прокуратурата оттам обявиха, че започват проверка по собствеността, но не могат да се месят в каноничното право и в това кой може да служи в Руската църква.

Водещи новини

Още новини