Еврокомисията ни се кара за боклука

share

България е на предпоследно място в Евросъюза по рационално управление на отпадъците и боклуците, сочи доклад на Еврокомисията. Зад нас е единствено Гърция, която депонира повече от 80% от отпадъците си.

Докладът на Еврокомисията е базиран на 18 правила за добри практики при управлението на битовите и промишлените боклуци. Основният проблем в България е, че има слаби или несъществуващи политики за предотвратяване на депонирането на отпадъци и липсват каквито и да е стимули, за това. Лошата инфраструктура също е част от забележките в доклада. На върха на класацията за държавите, които управляват най-добре отпадъците си са Австрия, Дания Холандия.

Изводите от доклада гласят, че положението в България, Гърция, Румъния, Литва и Малта е толкова лошо, че се налага Еврокомисията да подготви специални "пътни карти" за промени в начина на управление на отпадъците в класираните на последните десет места страни-членки. Документите, включително и този за България, ще бъдат обсъждани през есента, като началото ще бъде на форум на 19 септември в Прага.

Водещи новини

Още новини