Сини, Зелени и Жълти зони в София

share

Синята зона не е нещо ново за столичани. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Радослав Тошев - председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет. По думите му, сегашната промяна, която се въвежда и влиза в сила от 1 септември, намалява Синята зона три път, но увеличава цената й с цел подобряване политиката на паркиране и движение с София.

Остава Синята зона в историческата част на центъра на София. Увеличава се цената й, тъй като там движението е затруднено, улиците и тротоарите са малки, няма място за пешеходци, защото колите са паркирали по тротоарите, обясни специалистът. Той допълни, че продължителността й е до два часа, а алтернативата й – Зелената зона, е до четири часа и е доста по-евтина.

Цените на паяка и скобите също вървят нагоре. Всички събрани средства ще отиват по направление общественият транспорт да се развие, както и да се облагородят пешеходните зони, обясни Тошев.

Той разясни и идеята за изграждане на Жълти зони, които ще бъдат безплатни, но там също ще има организация на движението. Ще се изграждат допълнителни паркинги в центъра на града и буферни паркинги покрай метростанциите с преференциални цени.

Всички тези мерки целят да се подобри политиката на паркиране и движение в столицата, обясни Радослав Тошев.

От днес се подават заявления за винетни стикери за преференциално паркиране в центъра на София. Всеки, който притежава жилище в зоните за платено паркиране, ще може да подаде заявление за получаване на такъв стикер в сградата на Центъра за градска мобилност, съобщи общинският съветник.

 

Водещи новини

Още новини