Едва 2% от майките кърмят бебетата си повече от шест месеца

share

Напук на препоръките на Световната здравна организация до шестия месец бебетата да са само на кърма, едва два процента от родилките в България не са отбили след петия месец рожбата си.

Това сочат данни на Центъра по опазване на общественото здраве, цитирани от в. "Преса". Данните са представени в навечерието на стартиращата днес Световна седмица на кърменето, която се отбелязва в 170 държави.

Препоръките на СЗО до шестия месец бебето да е изключително на естествено хранене вече фигурират и в излезлия преди месец у нас Стандарт по педиатрия.

Организации, насърчаващи кърменето, ще лансират и законодателни мерки срещу "агресията" на изкуствените млека, стана ясно вчера.

Според статистиката, основаващата се на информация от родилни отделения и анкети сред майките, 91 процента от българките кърмят изключително бебета си, но само 65 на сто продължават да дават кърма до третия месец, а едва 13 процента - до четвъртия.

Според Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене, 19% от бременните били уволнени от работодателите си, при съобщаване на новината, че ще стават майки. От организацията се позовават на изследване, проведено в периода ноември 2011 г. - май 2012 г. сред 680 медицински работници и жени с деца до петгодишна възраст. Оказало се, че почти половината от майките не са наясно с правата си.

Според същата организация, на 20 % от майките им се е наложило да спрат да кърмят, защото са се върнали на работа.

Законодателството обаче дава възможност на жените с деца до осем месеца да ползват до два часа от работното си време, за да се приберат и да кърмят бебето си.

Водещи новини

Още новини