КЗК: "Лукойл” не налага монопол на пазара на горива

share

„Лукойл България” не е злоупотребила с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.

Това показва разследването на антимонополната комисия, продължило близо година.

Комисията е проучила търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, за да се установи дали не са за лоялност чрез обвързването на клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие като по този начин се постига затваряне на пазара.

Анализът показал, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от „Лукойл България“ отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високия и увеличаващ се дял на вноса на горива.

Антимонополната комисия започна разследване срещу "Лукойл" през август м.г. заради съмнения за картелно и монополно положение на пазара. Още тогава КЗК обяви, че пазарът ще бъде следен поне година.

Според комисията, „Лукойл Нефтохим Бургас” и „Лукойл Ейвиейшън България” не са извършили нарушение. Дружествата притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите в България, посочват резултатите от производството.

А временните затруднения в доставката от юли 2011 г. са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване.

Комисията прекрати производството и за евентуално картелно споразумение на пазара на горива у нас. Приетото от комисията решение одобрява предложените от четири големи компании - „Лукойл България”, „Ромпетрол България ”, „Нафтекс Петрол” и „ОМВ България” законови задължения във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение.

Поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, произтичащи от установените практики за публично обявяване на цените на едро на горивата и използването на публично обявените цени на едро на „Лукойл България“ при последващо ценообразуване от основните участници на пазара.

КЗК определи срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения.

Комисията прекрати производството, доколкото вече не съществували основания за неговото продължаване. Приетото решението ще способства за премахване на изкуствената прозрачност на пазара, наложена от посочените практики и улесняваща координиране между участниците на пазарите като ще гарантира възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция.

Разследването за картел на петролния пазар у нас започна в началото на миналата година по искане на бившия транспортен министър Александър Цветков.

Водещи новини

Още новини