Свлачище под стените на Троянския манастир

Булфото (архив)
share

Месеци наред свлачище зее под стените на Троянския манастир. Рухналият път е общински.

Процедурата по укрепването му е започнала, но ремонтът е спрян. Жителите на близкото село Орешак недоволстват срещу забавянето и настояват за срок, в който ангажиментът да бъде изпълнен.

„Свлачището се появи на 12 януари“, каза Минчо Копрински, жител на село Орешак. По думите му големият проблем били камионите, които минават по пътя.

Свлачище в Карнобат

„Отправихме за питане до институциите, отговориха, че бързат и работят. Видимо няма нищи свършено. Дойдоха два багера, изчистиха колко могат в коритото и толкова, когато дойде реката заличи следите от работата им“, каза той пред БТВ.

По думите му всяка сутрин минават по 4 или 5 ученически автобуса.

„Има механизъм, при който общината да реагира незабавно и ние сме го направили. След като възникна аварията максимално бързо реагирахме. Изградихме дига, почиствайки наносите и позволявайки водата да бъде отбита, за да не застрашава компрометира участък. Има условия, които позволяват да започне самото строителство. Към момента участъкът само е подготвен за укрепване, речното корито е почистено“, каза Николай Райковски, директор на дирекция "Строителство", община Троян.

По думите му към момента участъкът не крие опасност за преминаващите, но не е укрепен. Райковски посочи, че крайния срок е 60 дни след откриването на строителна площадка.

Водещи новини

Още новини