Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко - смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.
Тестовете в акредитирана международна лаборатория са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес, пише БНР.
Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.
Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.