Стотици жители и гости на София проследиха празника на Българската армия

Novini.bg
share

Стотици жители и гости на София наблюдаха на живо празника на Българската армия, предаде репортер на Novini.bg

На официалната церемония на площад "Александър Батенберг" участие взеха министри от служебния кабинет, депутати от 49-ото Народно събрание и редица чуждестранни посланици.

Военният парад в София тази година е първият от три години насам. През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на 6 май.

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад.

В празничния ден на площад „Княз Александър Първи“ в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ „Васил Левски“, военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове. Командващ парада беше началникът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

В 10.00 часа бе отслужен водосвет на бойните знамена и знамената-светини от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала участие взеха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена.

Водещи новини

Още новини