Експерт по сигурност: Беше грешка да се премахне наборната военна служба

share

"Силно е да го наречем военно обучение в училище. Това са разкази за военната служба", каза експертът по сигурност доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Целта на предвидените десет учебни часа е децата да се мотивират да започнат кариера във въоръжените сили, обясни Иванов. 

Според него наборната и професионалната служба трябва да вървят заедно. "Обществото е чувствително на тази тема. 97-ма година беше грешка да се премахне наборната военна служба", отчете гостът.

Министър Стоянов: Войната в Украйна ще продължи дълго, нашата военна помощ вече е предоставена

За 10 часа децата няма да помагат да научат много, изтъкна експертът по сигурност.

"Дълго време всички основополагащи документи, които регламентираха отбраната и сигурността на страната, започваха с много сакрално изречение - "Не се предвижда крупно-мащабен военен конфликт". Изведнъж се оказа, че не е така, че войната си е същата като преди. Държавата има нужда от обучени хора, но тях ги няма", заяви доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той даде за пример 6-месечните курсове за доброволния резерв, които се оказват изключително успешни. "Препоръчал съм ги на много младежи. Виждам за 6 месеца в тях огромна промяна", допълни той.

По думите му, за да може един човек да управлява, първо трябва да се научи да управлява. "То се придобива в особени условия, които наричаме казарма. Сградите са малък проблем. Наборът годишно е около 60 000 младежи. В днешно време няма как да има казарма само за единия или за другия пол. Така е в Израел. 6 месеца са напълно достатъчно. За да вземем днес в казармата 50 000 младежи - трябва да имаме 10 00 офицери и сержанти - няма откъде да ги вземем", коментира експертът по сигурност.

Всяка държава е създавана за ситуация на война и тя трябва да се подготвя, подчерта гостът.

Водещи новини

Още новини