В Европарламента се изпокараха колко са българите в Северна Македония

ЕП
share

3500 са българите в Северна Македония - това каза пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1264

На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, информира БНР.

Българските евродепутати повдигнаха отново въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната.

Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ

Ковачев нарече "безпрецедентни" обвиненията на прокуратурата на Северна Македония срещу председателите на българските клубове в Охрид и Битоля: "Те са подложени на преследване на омраза, а не обратното - че те насаждат омраза към някого. Нашата основна цел е преодоляване на всички тези проблеми, идващи от миналото, и бързото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз".

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Ковачев опроверга думите на министър Османи за броя на българите в Северна Македония:

"В исторически план мнозинството от хората, които са живеели на географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 година с много насилие, а после и с много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци, но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 македонски граждани имат въз основа на българския етнически произход, българско гражданство".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1264

Водещи новини

Още новини