Зинаида Златанова: След 2009 г. България сякаш заспа и сега това ни се връща като бумеранг

Кадър: БТВ
share

Причината, поради която не вървим напред, е, че просто България след 2009 г. сякаш заспа, изпадна в летаргичен сън, и това сега ни се връща като бумеранг, в т.ч. и липсата на реформи в последните 15 години. Такова мнение изрази в студито на "Лице в лице" по bTV бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

Според Златанова, за да има работещ парламент, на първо място трябва да има някаква национала цел, която да бъде подплатена и с национално съгласие, припомняйки в тази контекст, че властта произтича от народа, а не от партиите.

Преди да имаме правителство, трябва да имаме критична маса от реформаторски политици и партии, тогава ще се сформира и по-лесно правителство. В момента хората виждат, че няма тази политическа воля за реформи в енергетиката, пазара на труда, образованието, здравеопазването, съдебната власт и антикорупцията, посочи тя.

Окончателно: Радев свиква първото заседание на новия парламент в сряда

По думите ѝ в последните пет години политиците само говорят за необходимостта от съдебна реформа, но никой не прави нищо по въпроса, за да я осъществи. Допълни още, че не вижда пречка да бъдат предприети реформи веднага щом се конституира новият парламент.

Нека в началото да видим кои партии ще гласуват тези закони и това да е първата стъпка към първия голям реформаторски дневен ред. След това може да се пристъпи към преговори за съставяне на правителство. Нека първо бъдат законите, а после разговорите за коалиция. Да се започне с реални действия, а не с обещания и празни приказки, призова Зинаида Златанова.

Водещи новини

Още новини