Откриха опасни и съмнителни частици в бял пшеничен хляб.
От Сдружение "За достъпна и качествена храна" съобщават, че продуктът в разфасовка от 700 гр. е на голям български хлебопроизводител.
След получен сигнал на платформата на сдружението - www.zdkh.bg, производителят е завишил входящия контрол на влаганите в продуктите му суровини и материали, както и контролът на качеството на готовата продукция. Вътрешна проверка на фирмата-производител за причините, довели до проблема по цялата верига на производство, е установила наличие на подобни частици във влаганата в хляба сол.
Незабавно е прекратено влагането на цялата партида проблемна сол, уведомен е доставчика и е поискано изтеглянето на количествата на хляба от търговските вериги, пише news.bg.
Производителят увери, че във фирмата са интегрирани системи за безопасност на продукта, които изключват подобни инциденти. Производственият процес на хляба е напълно автоматизиран. Предприето е допълнителното обучение на персонала, ангажиран с качествения контрол във фирмата.
Сдружението за достъпна и качествена храна посочва, че от началото на годината платформата му има над 1 милион посетители. Подадените в нея сигнали са предимно за занижено качество на млечни продукти, съмнително съдържание и несъответствия на етикетировка и продукта, неправилно съхранение от търговски обекти на 3-литрови кутии вино, както и за лошо качество на рафинирано слънчогледово масло.
За подаване на сигнал в платформата е необходимо потребителят да попълни публикуваната на сайта на сдружението форма, като въведе имената си, имейл адрес и телефон, след което в текстово поле да се опише констатираните от него нередности и да прикачи снимка или файл, ако разполага с такива.