Как се проверява качеството на вносното яйце?

Pixabay
share

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в момента извършва извънредно засилен контрол на вноса на агнешко месо и яйца за Великденските празници.

Това заяви д-р Иван Шиков, изпълнителен директор на агенцията по време на участието си във форума на „Да! На българската храна“, организиран от в. "Стандарт", съобщиха от БАБХ.

Проверката на вносните месо и яйца се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на БАБХ за допълнителна сигурност, че влизащата в България храна е безопасна и годна за консумация. Чак след извършения лабораторен контрол, тя се пуска на пазара, обясни д-р Шиков.

Той каза също, че задълбочен и качествен контрол минават и храните, които българските земеделци и животновъди произвеждат. Няма да бъде допуснато занижаване на контрола, независимо кой е производителят и по какъв начин тези храни са влезли в страната, подчерта д-р Шиков.

Изпълнителният директор напомни, че засилените съвместни проверки на БАБХ с НАП и КЗП продължават, като увери, че проверките на Агенцията са ежедневни, пояснява БНР.

БАБХ започва засилени проверки преди Великденските празници

По думите му не се констатират сериозни нарушения от компетенциите на БАБХ, но когато такива бъдат установени се реагира съгласно националното и европейското законодателство.

Водещи новини

Още новини