По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България. Причината - скъпото напояване и лошите метеорологични условия.
"Тази година метеорологичните условия позволяват и се очертава благоприятна черешова реколта. Неминуемо би трябвало да има леко повишение на цените на фона на всичко, което се случва в страната. Производителите се надяват да получат малко по-добро възнаграждение за своя труд, но какво ще се случи - това ще покаже времето. И да говорим за черешова кампания е твърде рано, защото сме в края на месец март, а тя започва май-юни", каза зам.-председателят на Института по земеделие Димитър Сотиров за "България сутрин".
Според него може да се очаква повишение с около 10-15%.
"Ако бъде по-висока цената, няма кой да купува. Цената не се определя от производителя, който прави всички разходи, а се определя от търговеца. И ако вземем база от миналата година, при изкупна цена около 1,50 лв. до 2 лв. от производителя - на пазара виждаме цена около 4-5 лв.. А при 10-15% това са 20-30 стотинки повече, но дори и да е 3,50 лв., потребителите ще са доволни от тази цена, но ако отиде над 4 лв. - всеки ще си прави сам сметка какви количества да закупи", допълни Сотиров в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той сподели, че има негови колеги, които вече се отказват.
"Работната ръка поскъпна, берачите искат около 0,60 лв. за килограм, така че всеки може да си направи сметката какво остава за производителя. Има вече желаещи, които искат да продават своите черешови насаждения, а тези, които създават, стават все по-малко. Вносът подбива родното производство", поясни зам.-председателят на Института по земеделие.
Попитан дали са получавали субсидии, той отговори: "Да, производителите получават субсидии, които на фона на другите култури бяха най-ниските през последните години. Овощарството и зеленчукопроизводството сякаш беше подценявано. Но овощарството миналата година получи."