Близки на спасени български евреи разказват за събитията от 1943 г.

БТВ
share

Отбелязваме 80 години от спасението на българските евреи.

Една от историите, които ни връщат във времето на страх и достойнство.

Снимка: bTV

За унижението Ивет Анави да носи жълта звезда си спомня синът д-р Ели Анави. През 40-те години на 20. век евреите у нас са длъжни да бъдат с отличителен знак и да спазват списък от ограничения.

Днес се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи

„Да бъдат убити. Невъзможност да се пътува, нямаш право да излизаш по улиците, само 2 часа на ден и любовта между моите родители започва между 8 и 10 ч. сутринта по периферните улици на Пловдив. Това е част от преследванията, дехуманизирането на евреите“, казва пред БТВ д-р Ели Анави.

Снимка: bTV

В нощта на 9 март 43-а евреите в Пловдив вече знаят, че депортацията от т.нар. стари предели на България е започнала. 22-годишната Ивет е повикана от родителите си да се прибере от София, където учи романска филология.

И се започва.

„Чува се шум в съседната къща на нейните вуйчовци, които са вдигнати, успяват да предадат съобщение, че най-лошото започва“, разказва д-р Анави.

Посред нощ изпращат младото момиче да търси помощ от председателя на търговско-промишлената палата в града Обрейко Обрейков. Никой не подозира, че тъкмо Ивет ще се превърне в първия глас на избавлението.

 

Снимка: bTV

„Тя, въпреки целият страх, паниката, отива при г-н Обрейков, който на свой ред информира владиката, бъдещият патриарх Кирил и нататък историята е известна. Достойното поведение на митрополит Кирил, който защитава онеправданите, изпраща телеграма на царя и късно следобед на 10 март заповедта за депортация е отменена“, казва Анави.

Около година по-късно родителите на д-р Анави сключват брак. И отново попадат под ударите на закона за защита на нацията. За да присъстват на сватбата им - всички гости казват, че отиват на погребение. Това е единствената основателна причина да излязат от домовете си.   

Снимка: bTV

„Те се женят на 2 юни 1944 г., защо точно на тази дата, защото баща ми е получил  призовка да се яви на 13 юни на гарата с една раница на гърба. Не е било ясно дали това е отложената депортация, и просто са искали да бъдат заедно в ешалоните към Полша. Усещането е било за смърт“, казва мъжът.

Ивeт Анави доживява до 100 години. На 75 започва да пише за еврейската общност в родния ѝ Пловдив, за езика, културата и кухнята на сефарадските евреи. Издава 10 книги, последната планира да е за Холокоста, но не успява да я напише.

80 години по-късно за достолепието на първия глас на спасението на пловдивските евреи има кой да разказва.

Водещи новини

Още новини