От днес започват Великденският пост, който продължава 7 седмици – 49 дни, и приключват ден преди Великден. Тази година Възкресение Христово е на 16 април.
Великият пост започва частично на Месни заговезни – миналата неделя. От този ден от менюто се изключват месото и месните продукти. Една седмица по-късно – на Сирни заговезни, за последно се консумират яйца, мляко и млечни продукти.
Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Риба е разрешена на Благовещение – 25 март.
По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход – месо, яйца, мляко и производните им. Препоръчително е да се ядат повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.
Смята се, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното.