Медици от ВМА пред novini.bg: Нашият екип от спасители беше изпращан в сгради, в които нямаше живи хора

getty images
share

12 дни след земетресението в Турция и повече от 40 000 загинали, специално за Novini.bg говори реанимационен екип от ВМА. Мария Борисова и младши серждант Илия Деков са част от българските спасители, които помагаха в засегнатите райони още от първия ден. 

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Земетресението ме завари на работа в реанимацията. Казаха ни, че има нужда от екипи, които да помагат на територията на Република Турция, която е пострадала от земетресение, каза Борисова, която от 14 години работи във военните структури. Новината за земетресението е заварила младши серждант Илия Деков в последния ден от отпуската му.

Той споделя, че това е първото му участие в подобна спасителна мисия. 

Това беше един много голям отскок за мен в кариерата ми като военен. Много неща ще запомня. Мъката и тъгата на хората, безжизнените тела – това никой не може да забрави. Това беше първият момент, в който моите близки се сблъскват с подобна ситуация. Не съм имал достатъчно време да говоря с тях как точно са го приели. Може би до кацането ни в Турция не са осъзнавали какво се случва. Аз имах много малко време. Само се обадих и казах, че заминавам за Турция, заяви Деков. 

Като най-голямо предизвикателство Мария Борисова определя мащаба на бедствието. И подчертава, че не става дума за град или област, а за голяма територия. 

Бяхме в Хатай и Адана. В Хатай няма здрава сграда. Улици няма, инфраструктура няма. Дори превозно средство е трудно да премине. Багерите минаваха през руините, за да стигнат от сграда до сграда. Не знаеш дали машините тресат земята или има вторичен трус. Виждаш една мащабна трагедия. Хора, които си търсят близките, надяват се да бъдат открити, да бъдат спасени. Нашият екип от спасители беше изпратен в сгради, в които нямаше живи хора, на които да помогнем. Всеки ден се надявахме да има някой оцелял, но за жалост само безжизнени, разказва Борисова. 

По думите ѝ една такава ситауция е свързана с опасност за здравето на големи маси. И добави, че има опасност от епидемия, но се надява местните власти да се справят.

След 11 дни в Турция медиците от ВМА се прибраха у дома

Медицинската сестра отбеляза, че когато българският екип си е тръгнал, вече са били започнали разчистващите работи, което е важно в една такава ситуация.

Метеорологичните условия не бяха благоприятни. Няколко вечери спахме в общежитие към болница. В Хатай бяхме настанени в пожарната, която се е срутила. На по полеви условия. След това пак се върнахме в тип общежитие. От турска страна ни осигуриха каквото могат, за да се чувстват комфортно екипите, които сме там, споделя още Мария Борисова. 

И двамата са категорични, че отново биха се включили в подобни спасителни акции. 

По материала работиха Галя Георгиева и Виолета Симеонова. 

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Водещи новини

Още новини