Запасите от калкан в нашата акватория на Черно море са намалели четири пъти за последните шест години. Това сочи изследване на института по океанология във Варна, съобщи TV7.
Причината е прекалено топлата морска вода, която гони рибата навътре. Намален е уловът и на други деликатесни риби, като лефер и дори цацата.
Липсата на калкан се усеща и на най-големия рибен пазар в Бургас, Краснодар. Повечето търговци не продават деликатесната риба, а малкото, които търгуват с нея я доставят от Варна.
Въпреки високата цена на калкана, рибата е търсена – предимно от чуждите туристи. Ресторантьорите също признават, че вече все по-трудно намират качествен калкан. А дефицитът води до повишаване на цените.
Квотата за улов на морския деликатес и тази година остава непроменена – около 43 тона. Най-доброто място за лов на рибата са водите около нос Калиакра. Там морското дъно е най-подходящо, а теченията са силни и влачат със себе си и рибните пасажи.
Главен инспектор Йордан Раев от сектор “Рибраство и контрол” в Бургас обясни пред TV7, че основната причина за изчезването на калкана е замърсяването на морските води. Цели възрастови групи вече липсват от вида калкан, каза още Раев. Бракониерството също изиграва своята роля.