Щом няма пари за хляб, яжте хлебарки!

pixabay
share

Това искат да ни кажат комай някакви извратени мислители, които впрочем ни накиснаха във всякакви възможни кризи през последните години. За компенсация ето какво измислиха: „ЕС разрешава използването на насекоми в храните”.

Очаквам всеки момент депутатите ни преди да се разпуснат да гласуват, за да ни уредят първи в „привилегията” да нагъваме хлебарки и всякакви подобни гадости.

Защото повечето овластени от народа доказано обичат да бягат пред вятъра, за да угодничат и да се харесат на този или онзи навън. Жалко е, но не получават взаимност за своето сляпо раболепие– ей на шамаросват ни за Шенген, отвсякъде и за всичко, дори в Македония се гаврят с нас, дотам се докарахме.

Стара Европа се тресе от всевъзможни протести по повод на масовото поскъпване на храни, горива, услуги и какво ли не още. В повечето от развитите държави обаче заплатите на хората са по-високи от нашите, но за сметка на това пък ние тук плащаме по-скъпо от тях за всички продукти от т.нар. „малка потребителска кошница” и не само. Това няма нищо общо със здравия управленски разсъдък, но е факт.

Защо твърдя това ли?

Ами защото и без очила виждам, че оскъпяването на храните с над 52% у нас е предимно плод на зверската спекула на прекупвачи и търговци. Поскъпването на горивата и енергоносителите са само малка част от проблема, дори бих я определила като поносима и от нас, бедняците в ЕС.

Защо властта у не желае да реши този проблем, е въпрос, на който аз не намирам разумен отговор. Отдавна се знае, че контролните институции у нас само така се именуват и ядат грешни пари, защото нищо не вършат, но го правят от сърце.

Ако имаше солени и чести санкции за спекулантите, дали щяха да съдират кожите, както правят сега! Надали.

Предстои още по-голямо поскъпване, ни „успокояват” експертите. Ето какво предупреди известният проф. Гарабед Минасян в мрежата:

„При включване на България в еврозоната в относително кратки срокове, по силата на скачените съдове, ценовото равнище у нас ще трябва да се повиши от 55% през 2021 г. до около 70% от това в ЕС27. В първите пет-шест години от включването ни към еврозоната през 2024 г. средногодишната инфлация у нас ще превишава средногодишната инфлация в ЕС27 с около 4-5 процентни пункта!

Подобен ускорен ценови прираст за продължително време ще бъде сериозно изпитание за българското население и за българската икономика. Страната вече се сблъсква с неконтролируеми изяви и изблици на социално напрежение и недоволства, които става все по-трудно да бъдат овладявани. Представителите на местния бизнес, които са прекомерно ентусиазирани от евентуалното включване на страната в еврозоната, не преценяват адекватно собствените си производствени трудности, които ще съпровождат продължителния прираст на цените, вкл. и чувствителната загуба на конкурентноспособност, към която производителите ще трябва да се адаптират, най-вероятно - болезнено.

Решението на проблема е в полагане на усилия за предварително и планомерно обиране на ценовия луфт преди включване към еврозоната, така, както е ставало с другите страни-членки, сравними с България”.

Държавната регулация не е срамна дума, както се опитват да ни убеждават всякакви доморасли пишман демократи. То пазар, пазар, ама такова разпищолване, лакомия и арогантност, каквито са тук, никъде другаде няма.

Водещи новини

Още новини