Кметове настояват за увеличаване на лимита от дърва за огрев

Pixabay
share

Кметове от Разградско настояват за увеличаване на лимита от 10 плътни кубични метра дърва за огрев на домакинство.

"Исканията им са представени на среща с ръководството на Държавното ловно стопанство "Воден-Ири Хисар", съобщи Венцислав Георгиев, експерт връзки с обществеността при Северноцентралното държавно предприятие-Габрово.

В срещата, организирана по инициатива на директора на стопанството инж. Кирил Колев, освен кметовете на общините Разград, Завет, Исперих и Главиница, участваха и експерти от Северноцентралното държавно предприятие.
 

От стопанството призоваха представителите на местната власт да преосмислят политиката да продават дървата от общинския горски фонд на дървопреработвателни фирми, а вместо това да ги пренасочат за задоволяване на нуждите на местното население.

Лесовъдите апелираха кметовете да вписват в списъците само жители на управляваното от тях населено място, за да се избегнат излишни конфликти и напрежение, както и да не се допуска дублиране на имена в списъците.

Лимитът е по 10 плътни кубични метра на домакинство и предвид факта, че суровината е ограничена, всяко едно дублиране на имена в списъците, които изготвят кметовете, би довело до ощетяване на едни жители за сметка на други.

Кметове благодариха на лесовъдите за съдействието през изминалия сезон и за това, че не са имали проблеми с доставките на дърва за местното население. Те призоваха за увеличаване на лимита от 10 пл. куб. м. дърва за огрев на домакинство, а двама от кметовете отправиха искания за увеличаване на квотите на техните населени места.

С оглед на ограниченият ресурс, с който разполагат стопанствата, бе предложено кметовете да изготвят списъците възможно най-бързо и да ги предоставят за анализ. Така ще се даде възможност за планиране на евентуално пренасочване на свободни ресурси от други стопанства, с цел пълно задоволяване на потребностите на местното население.

Окончателно решение ще бъде взето на повторна среща с кметовете и ръководството на ДЛС "Воден-Ири Хисар", в която участие ще вземат и представители на ръководствата на съседни горски и ловни стопанства от структурата на Северноцентралното държавно предприятие.

Справка в сайта на предприятието сочи, че през миналата година 2775 домакинства, попадащи в обхвата на ДЛС "Воден-Ири Хисар" са получили 22 197 пр. куб. м. дърва за огрев.
 

Други 3667 домакинства са били подсигурени с 23 850 кубика дърва за зимата от Държавно горско стопанство "Сеслав" в Кубрат, а 104 домакинства в обхвата на Държавното горско стопанство в Разград са добили сами дървата си за отопление.

Водещи новини

Още новини