Археологическите разкопки на крепостта Калиакра започват от 1 август

share

От 1 август започват археологическите разкопки на крепостта Калиакра в община Каварна.  Те ще продължат един месец.

Това съобщи доц. Бони Петрунова, ръководител на екипа археолози, предаде "Фокус".

Около 10 специалисти ще работят това лято във вътрешния град на крепостта, както и през минали години.

През 2011 археолозите откриха 20 златни предмета – накити или елементи от тях, както и сребърни бижута. Те са намерени в района на богат некропол и са датирани от 12-14 век след Христа. По думите на специалистите сред предметите интерес представлява златна обеца с две перли, нанизани на нея, като изработката на бижуто е изключително изящна.

Археологически разкопки се извършваха в района на църква номер 2, като бяха разкрити над 43 гроба. Изключително интересна находка представлява също печат, намерен миналата година. От едната му страна е изобразена Богородица. От другата страна на печата е изобразен монограм на собственика, важен сановник. Находката е доказателство, че във времето 5-6 век след Христа там се е водила оживена кореспонденция.

Сред най-впечатляващите находки е една златна монета на Андроник II. Тя е много добре запазена като екземпляр и дава интересна историческа информация. Тази серия златни монети са последните сечени от Византийската империя за масова употреба.

Цялата площ на крепостта Калиакра е 150 декара, а вътрешният град, обект на интерес от страна на археолозите, до преди години е бил слабо проучен, въпреки че в Калиакра се копае от средата на миналия век.

Калиакра е също една от първите защитени територии в страната, обявена за природен резерват, единствената, която включва сухоземна територия и акватория.

Водещи новини

Още новини