Ресторант в Тетевен предлага незаконна риба

share

Риба без документи за произход предлага за консумация ресторант в Тетевен, съобщи д-р Йордан Найденов, шеф на ИАРА - Ловеч. Съвместна проверка на специализирана мобилна група към столичната ИАРА, ловешките им колеги и представители на Областната дирекция за безопасност на храните в Ловеч е установила, че заведението продава незаконна пържена речна риба - уклей и черна балканска мряна , съобщава Дарик.

Проверката, която е била в рамките на един ден, е обхванала поречието на река Вит от местността Боаза преди Тетевен до курортното селище Рибарица. Инспекторите са имали информация, че уловената в реката риба се предлага за консумация в местните заведения. Друга цел на проверката била контрол на масовия улов на малоразмерна черна балканска мряна в количества, надхвърлящи позволените в закона. Съставени са пет акта по Закона за рибарството и аквакултурите.

„Лесният пазар на бракониерската риба мотивира извършителите на криминален риболов, който нанася щети на рибните ресурси в маловодните реки по това време на годината, а от друга страна, предлагането за консумация на неправилно съхранена и уловена извън технологичните изисквания риба е сериозна опасност за здравето на хората в тези горещини", коментира д-р Йордан Найденов.

Водещи новини

Още новини