Аптекарите излизат на протест

share

Фармацевтите излизат на ефективен протест срещу намеренията на здравния министър за намаляване на надценките на лекарствата, съобщи БТВ.

Десислава Атанасова обяви миналата седмица обещаните законодателни промени, с които да се намалят цените на медикаментите. Промяна в наредба предвижда надценките и на дистрибуторите на лекарства, и на аптеките да бъдат намалени с 2%.

Днес тя отново коментира, че това нямало да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките. В момента по наредбата се води публичното обсъждане, а в четвъртък се очаква да се проведе среща между всички заинтересовани страни.

Според фармацевтите обаче намаляването на надценките няма да се отрази на джоба на пациентите, а на достъпа им до лекарства. Мярката била популистка и икономически необоснована.

Ако на срещата утре не се стигне до съгласие, фармацевтите ще протестират и срещу "прекрояването на аптечния пазар в полза на монополистите в здравеопазването”.

И в момента, за около 2/3 от лекарствата заплащани от НЗОК, аптеките не получават никаква надценка. България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, които осигуряват лекарствоснабдяването и фармацевтичната грижа.

В същото време, пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия ЕС, посочват от съюза на фармацевтите.

Протестът им ще е идния вторник пред сградата на здравното министерство.

Водещи новини

Още новини