Наградиха дядо Гено, дарил щик за паметника „Майка България“ във Велико Търново

Община Велико Търново
share

Кметът Даниел Панов награди патриота Гено Генов, помогнал за възстановяването на поругания паметник „Майка България“. 

89-годишният Гено Генов дари ценна семейна реликва – оригинална френска пушка „Шаспо“ от 1867 година с щик. Именно по модел на автентичното оръжие, ползвано от българското опълчение, е възстановена поруганата от вандали фигура на български войник, част от емблематичния паметник „Майка България“.

Дарената от дядо Гено пушка вече се съхранява в Регионалния исторически музей. По оригиналното оръжие скулпторът Денислав Сираков отля макет на щика, което вече е монтирано на паметника.

В Дома за възрастни хора „Венета Ботева“ кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи на Гено Генов Старопрестолна грамота за патриотизъм и дарителство. Панов благодари на благодетеля, че с делото си дава пример на цялото общество за искрено родолюбие и обществена ангажираност.

Възстановиха щика на паметника „Майка България“ във Велико Търново

Байонети от модела „Шаспо“ са особено редки и има много малко запазени в страната, което придава още по-голяма значимост на дарението на дядо Гено. Нека хората следват неговия пример и най-вече – да възпитават децата и младите хора да пазят културно-историческото ни богатство, коментира Даниел Панов. Той благодари и на „Ротари клуб“ за инициативата за възстановяване на поруганата фигура.

Благодарствена грамота Гено Генов получи и от „Ротари клуб“, заедно със свидетелство за дарение и каталог, издадени от Регионалния исторически музей във Велико Търново, пише "24 часа".

Водещи новини

Още новини