Митничари и инженери продавали в аптеките

share

356 нарушения са засекли инспекторите на Агенцията по лекарствата от началото на тази година.

16-те инспектори са направили 530 инспекции по надзор на пазара в цялата страна за съответствие с изискванията на дейността на търговци не едро, аптеки и дрогерии.

Осъществени са 22 проверки по унищожаване на лекарствени продукти и 30 за вземане на проби и анализ от пазара, заяви на пресконференция в здравното министерство шефът на Агенцията Александър Янков.

Той отчете намаляване на незаконните аптеки в сравнение със същия период за миналата година. За първите шест месеца на тази година са установени само 3 такива аптеки.

Притеснителното според Янков е, че има нарастване в броя на хората, които продават в аптеките, а нямат необходимото образование. Сред тях имало митничари, инженери.

Най-много - 50%, са нарушенията, свързани с неправилното отпускане на лекарства по лекарско предписание, без рецепта.

На второ място с 30% се нарежда неправилното съхранение на лекарствените продукти, неспазване на условията за температурен режим.

С по 10% са нарушенията за самостоятелно осъществяване на дейностите в аптеката от помощник-фармацевт в отсъствието на магистър-фармацевт и продажбата на лекарствени продукти в дрогерия.

От образуваните административно-наказателни производства към момента с влезли в сила наказателни постановления са приключили 186 производства. Наложените санкции са близо 400 хиляди лева.

Александър Янков коментира и тиражираните в медиите случаи с намерени фалшиви лекарства. Той обясни, че за две години в България има едва два случая на фалшиви лекарства - едно на български производител и едно на американски.

"Фалшивите лекарства са за големите по обем пазари, а ние сме малък и затова не представляваме интерес", обясни още шефът на Агенцията.

Той се закани, че проверките ще продължат, инспекторите няма да спрат да търсят и нерегламентираните места, където се продават лекарства, какъвто беше случаят с битака.

Ще продължат и проверките на денонощните аптеки, където най-честото нарушение е, че през нощта работят предимно студенти.

Янков уточни, че глобите за различните нарушения са различни, а често се засичат и по няколко нарушения в един обект. За продажбата на лекарства без рецепта санкцията варира от 1000 до 9000 лв., а за незаконна аптека - до 75 000 лева.

Водещи новини

Още новини